Tips Deko Bilik Tidur Sempit

Tips Deko Bilik Tidur Sempit agar Tampak Luas

Pada zaman moden ini kebanyakkan rumah, ruangan bilik tidur agak sempit disebabkan kos rumah yang mahal. Jadi kami sarankan beberapa tips deko bilik tidur sempit agar kelihatan luas dan sedap mata memandang. Almaklumlah kita menghabiskan 1/3 dari masa kita di rumah di ruang bilik tidur untuk berehat. Jadi mestilah inginkan ruangan yang selesa.

# 1 Pilihan Warna dinding dari kategori warna warna Pastel

Walaupun kebanyakkan kita mengecat dinding dengan warna putih untuk menghasilkan ilusi luas, tetapi warna putih agak membosankan dan sangat biasa. Apakata cuba warna warna pastel di dinding ruangan bilik.

Warna Pastel adalah warna warna yang lembut, cair dan pucat. Ini memberikan ilusi luas sekali gus warna yang lebih menarik untuk ruangan bilik agar tampak lebih berseri.

Warna Kuning cair yang memberi impak luas dan menaikkan seri ruang selain pengguaan warna putih yang bosan.

#2 Pemilihan Perabot 

Untuk bilik tidur sempit minimalkan penggunaan perabot . Ada yang berpendapat gunakan perabot yang bersaiz kecil untuk nampak luas. Tapi ini bukan caranya. Perabut kecil yang banyak hanya akan membuatkan ruangan nampak serabut.

Cara terbaik hanya letak perabot penting sahaja seperti Katil, Almari Pakaian, Meja Solek dan meja sisi katil. Cukup 4 ini. Jangan tambah lagi. Lagi Baik kalau perabot yang multipurpose seperti katil ada ruangan menyimpan dibawahnya atau meja sisi yang boleh dijadikan meja tulis bila diperlukan.

Meja sisi yang sekaligus berfungsi sebagai meja tulis.

#3 Tambah Cermin

Cuba pasangkan cermin besar di dinding bilik. Ini kerana cermin boleh beri ilusi keluasan. Cermin Boleh dipasang di dinding sisi katil atau pun gunakan almari pakaian yang pintunya terdapat cermin atau material seakan cermin. Meja solek yang ada cermin besar juga membantu.

Penggunaan Almari pakaian yang ada cermin di pintu.

#4 Pencahayaan yang baik

Pastikan bilik tidur mendapat pencahayaan semulajadi yang maksima. Elakkan perabot dari menghalang cahaya dari tingkap.

Bilik Sempit nampak Luas
Penggunaan Bidai Roman yang ringkas dan material telus cahaya. Lantai kilat seakan cermin.

Gunakan Bidai atau sheer sahaja pada tingkap, bukan langsir tebal. Kalau pun malam memerlukan langsir tebal, pastikan langsir boleh ditolak ketepi pada siang hari dan membenarkan cahaya matahari menerobos masuk kebilik.

Bilik hanya menggunakan bidai.

Selain itu pastikan lampu siling memberikan cahaya yang secukupnya. Kalau perlu tambah lampu sisi. Ini untuk pencahayaan malam hari.

#5 Pemilihan Aksesori

Untuk nampak luas boleh cuba mencari perabot yang menggunakan kemasan cermin seperti gambar almari di atas atau pun kemasan stainless steel yang berkilat. Ini membantu beri ruang nampak luas dan juga eksklusif.

Selain itu boleh juga cuba gantungkan lukisan atau gambar besar di bahagian atas kepala katil bagi memberi ilusi dinding besar.

Lukisan Besar dipasang pada dinding dibahagian atas kepala katil

Itu sahaja 5 tip untuk hasilkan ilusi luas pada kamar tidur anda. Boleh juga dicuba tip ini pada ruangan lain.

Mengapa Kain Langsir Blackout Menjadi Pilihan

Mengenali kain langsir Blackout.

Langsir blackout adalah langsir yang diperbuat dari kain tekstil jenis blackout. Ciri Ciri kain yang dipanggil blackout itu adalah kain yang umumnya lebih berat dari kain langsir biasa, lembut dan beralun tekstur kainnya. Kain ini juga ditenun rapat dan banyak. Lapik belakang kain ini sangat bagus dan baik menggunakan benang hitam.

Kain blackout juga dapat menghalang cahaya dan haba juga bunyi kerana ketebalan dan tekstur kainnya. Atas sebab inilah kain jenis ini banyak digunakan sebagai langsir atau tirai di bilik-bilik hotel, dewan-dewan seminar, bilik tidur mahupun ruang tamu kediaman. Akan tetapi kain ini tidak sesuai untuk langsir bahagian dapur.

Gambar hiasan dari Internet. Bukan dari Ie Curtain

Kenapa Langsir Blackout menjadi pilihan ramai ?

#1 Kain Tebal dan berat

Material blackoutyang tebal dan berat dibandingkan dengan material biasa menyebabkan langsir ini nampak cantik bila digantung. Jatuhan kainnya nampak sangat elok dan kemas. Tidak kelihatan melayang layang. Ini pastinya menaikkan seri ruang.

Langsir Blackout
Sesuai digayakan untuk ruang pejabat.

#2 Ilusi Mewah

Walaupun kain ini tebal dan berat tetapi teksturnya lembut. Oleh itu jatuhan kain blackout nampak sangat cantik dan beralun. Tidaklah keras kejung sahaja. Dan dengan ketebalan dan kelembutan teksturnya ia memberi ilusi mewah. Oleh sebab itulah kain ini selalu menjadi pilihan pereka hiasan dalaman rumah.

#3 Menghalang Cahaya dan Haba

Kerana kain blackout itu tebal dan tenunan tekstilnya yang rapat, kain langsir blackout berfungsi dengan baik untuk menghalang cahaya melaluinya baik cahaya matahari dari luar kedalam kediaman pada waktu siang atau cahaya lampu waktu malam dari dalam rumah ke luar.

Oleh itu memang tidak hairan ada penghuni yang  tidak sedar yang matahari sudah menegak tinggi apabila menggunakan kain blackout yang bagus. Ini kerana penggunaan kain blackout menghalang semua cahaya luar dari menerobos masuk ke ruangan bilik. Atas faktor inilah ia menjadi pilihan untuk bilik bilik hotel.

Selain dari cahaya ia juga menghalang haba panas mahupun sejuk melaluinya. Ini baik bagi menghalang haba panas dari luar menyerap masuk kedalam ruang kediaman.

#4 Menghalang Bunyi bising

Tenunan rapat dan banyak juga membantu mengurangkan suara dan bunyi bising diluar masuk kedalam rumah. Dikatakan ia mampu menghalang 40% bunyi dari melaluinya.

#5 Tahan Lama

Kerana kain blackout berat dan tenunannya rapat, kain material ini umumnya tahan lama. Jadi walau pun harganya agak mahal dari material langsir biasa, tapi hayat penggunaannya lebih lama. Ia juga tidak mudah luntur dek panahan cahaya mentari.

#6 Senang Dibersihkan

Langsir blackout yang karakteristiknya halus dan sedikit licin menjadikannya senang dibersihkan kerana tidak mudah melekat kotoran habuk.

Kesimpulannya disini, Kain blackout menjadi pilihan kerana ketebalan dan beratnya tetapi lembut dan beralun cantik bila digantung. Dan ciri cirinya yang mampu menjadi penghalang cahaya dan bunyi yang baik menjadikan kain blackout sangat diminati untuk dijadikan langsir.

 

Oh ya terakhir kali, walau namanya blacout ia bukanlah berwarna gelap. terdapat pelbagai pilihan warna dan corak untuk kain dalam kategory blackout ini. Cumanya lebih banyak terdapat dalam warna warna gelap seperti Kelabu, Coklat, Unggu Gelap dan Biru gelap.

Langsir blackout Bercorak

Langsir Terkini dari IE Curtain Glory

Langsir Terkini 2018 dari IE Curtain Glory

Setiap individu pasti menginginkan kediaman yang selesa dihiasi dengan deko langsir terkini kan? Tidak dapat dinafikan bahawa langsir adalah salah satu faktor penting dalam tatacara hiasan dekorasi rumah.

Langsir selain dari melindungi privasi sebuah kediaman ia juga berfungsi untuk menaikkan seri rumah. Langsir membantu memberi gaya, drama, keanggunan, glamor atau sentuhan moden kepada kediaman anda.

Kalau anda berhasrat memberikan gaya ruang yang menarik dan sejuk mata memandang, faktor pemilihan langsir juga amat penting sepertimana pemilihan perabot, warna dinding, hiasan dalaman dan sebagainya.

Disini kami bawakan beberapa patern dan langsir terkini yang menjadi idaman ramai sebagai rujukan dan pilihan hati.

Langsir Terkini #1 Pattern French Pleat

Ini beberapa Patern langsir yang ringkas menggunakan patern French Pleat sahaja. Langsir ini sentiasa evergreen dari dahulu. Walau hanya menggunakan cakuk untuk membentuk lekuk tapi dengan kiraan yang betul dan jarak sama rata antara cakuk memberikan satu gaya yang menarik.

Pemilihan warna, kain yang bersesuaian dan kombinasi antara kain bercorak dan kosong juga mampu memberi kelainan.

Langsir Terkini 2018
Bahagian atas disambung dengan kain kosong dan bahagian bawah bercorak. Memberikan sedikit kelainan dan seri.
Langsir Terkini 2018
Mainan kombinasi kain kosong dicantum bersama langsir bercorak damask
Langsir terkini 2018
Pelanggan memilih kombinasi warna olive dan gold yang disesuaikan dengan kertas dinding bagi menaikkan seri ruang.

 

Langsir Terkini 2018
Pelanggan yang hanya memilih untuk menggunakan kain dari material jarang atau langsir siang

Langsir Terkini #2 Patern Eyelet

Patern ini adalah yang paling diminati dan mendapat tempat pada masa kini. Ringkas tapi nampak mewah dan megah. Amat sesuai bagi yang mendambakan suasana moden dan ringkas tapi mewah.

Patern ini digayakan menggunakan ring eyelet dan digantung pada rod kayu atau besi. Mudah dipasang. Rod kayu dan besi pula terdapat pelbagai design dipasaran yang dapat dipilih oleh pemilik.

Langsir Terkini
Eyelet Curtain bercorak dari fabrik jenis Jacquard. Warna Kuning Merah yang dapat menaikkan suasana.
Walau kosong tanpa corak tetap nampak menarik dengan patern eyelet. Kain dari material eyelet

Langsir Terkini #3 Patern Roman Blind

Roman blind antara patern langsir terkini yang mendapat sambutan. Gaya moden yang kemas. Meminimakan penggunaan kain.

Basic Roman Blind tapi menyambung kain berwarna kosong dibahagian atas untuk hasilkan sedikit variasi.
Langsir terkini
Pemilihan motif bunga. Digayakan dibahagian dapur.